Grill - temat specjalny

Metale ciężkie w żywności

Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach.

To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy przetwórstwa hutniczego (ołów, arsen) i przemysłu. Mogą przedostawać się do gleby ze ścieków komunalnych.

Metale ciężkie zanieczyszczające żywność są dla nas toksyczne, a najbardziej szkodliwymi wśród nich są ołów, rtęć, arsen i kadm. Na co działają te poszczególne pierwiastki, jeśli jest ich w środowisku i żywności zbyt dużo?


Ołów

Ołów zaburza działanie wątroby, nerek, układu nerwowego, pokarmowego i naczyniowego, spowalnia rozwój intelektualny u dzieci, kumuluje się w kościach i mózgu, jest rakotwórczy dla zwierząt.

Najwięcej ołowiu zawiera mięso śledzi i płoci, a najmniej - pstrągów tęczowych i karpi. Ogólnie rzecz biorąc, mniej ołowiu zawierają ryby z hodowli niż te żyjące dziko. Ze względu na dużą toksyczność ołowiu, maksymalna dopuszczalna jego zawartość to:

- 2 mg/kg w suszonych grzybach;

- 0,5 mg/kg w sokach, suszonych owocach, skorupiakach;

- 0,4 mg/kg w rybach (soli, sardynce, sardeli, tuńczyku);

- 0,3 mg/kg w wędlinach, pieczywie, makaronach, produktach cukierniczych, warzywach liściastych i kapustnych, świeżych ziołach, grzybach i przetworach z grzybów;

- 0,2 mg/kg w rybach, przetworach owocowo-warzywnych, świeżych i mrożonych owocach jagodowych, zbożach i roślinach strączkowych;

- 0,15 mg/kg w zarodkach i otrębach pszennych;

- 0,1 mg/kg w owocach świeżych i mrożonych (oprócz jagodowych), mięsie;

- 0,1 mg/kg w warzywach (poza liściastymi i kapustnymi), olejach roślinnych i zwierzęcych, kawie, herbacie, herbatkach ziołowych.


Rtęć

Rtęć działa na układ nerwowy, kumuluje się głównie w mózgu i nerkach. W ekstremalnych przypadkach może doprowadzić do śmierci.

Maksymalne dopuszczalne ilości rtęci w wybranych produktach spożywczych to:

- 1 mg/kg w mieczniku, jesiotrze, szczupaku tuńczyku;

- 0,5 mg/kg w suszonych grzybach, rybach (soli,sardynce, sardeli);

Dla rtęci maksymalne Tymczasowe Tolerowane Tygodniowe Pobranie (PTWI, Provisional Tolerable Weekly Intake) wynosi 0,005 mg/kg masy ciała.


Arsen

Arsen zwiększa ryzyko nowotworów, kumuluje się w całym organizmie.

Arsen może znajdować się w produktach przeznaczonych do jedzenia w następujących maksymalnych dopuszczalnych ilościach:

4 mg/kg we wszystkich rybach;

1 mg/kg w żelatynie;

- 0,5 mg/kg w suszonych przyprawach ziołowych, suszonych grzybach, nasionach słonecznika, maku, lnu;

- 0,3 mg/kg w suszonych owocach, kawie, herbacie, herbatkach ziołowych, suszonych owocach;

- 0,2 mg/kg w mięsie, świeżych i mrożonych owocach i warzywach, przetworach owocowo-warzywnych, otrębach, grzybach, zbożach, orzechach, pestkach dyni, przetworach mleczarskich, miodzie;

- 0,1 mg/kg w sokach, tłuszczach roślinnych, mleku, majonezie.

Tymczasowe Tolerowane Tygodniowe Pobranie (PTWI) arsenu dla człowieka to 0,015 mg/kg masy ciała.


Kadm

Kadm zaburza pracę płuc i nerek, zwiększa ryzyko nowotworów, pogarsza płodność, kumuluje się głównie w nerkach i wątrobie.

Maksymalne wartości kadmu w produktach spożywczych to:

- 1 mg/kg w małżach, głowonogach, żelatynie;

- 0,5 mg/kg w skorupiakach;

- 0,4 mg/kg w nasionach słonecznika. maku, lnu;

- 0,15 mg/kg w grzybach, orzechach, pestkach dyni;

- 0,1 mg/kg w pszenicy, ryżu, otrębach, sardynkach, sardeli, tuńczyku.

Maksymalna ilość kadmu tygodniowo to 2,5 μg/kg m. c. (kilogram masy ciała). Jest to tolerowane tygodniowe pobranie, Tolerable Weekly Intake (TWI), ustalone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2009.

Maksymalne zawartości tych pierwiastków w produktach dla dzieci i niemowląt oraz produktach bezglutenowych są niższe.

Zgodnie z prawem, żywność zawierająca więcej tych substancji nie powinna pojawić się w obrocie. Jeśli w czasie kontroli takie produkty zostaną wykryte, są wycofywane ze sprzedaży. Jest obowiązek kontrolowania produktów pod kątem metali szkodliwych dla zdrowia raz w roku, a w przypadku produktów dla dzieci - 2 razy w roku.


10 szokujących faktów o rybach. Kliknij!

Zobacz też: Uwaga na ryby! | Kontrola ryb i innych produktów | Łosoś - zdrowy czy nie?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Żródła:
Agnieszka Staszowska, Piotr Skałecki, Mariusz Florek, Anna Litwińczuk "Wpływ gatunku i środowiska życia ryb na zawartość ołowiu oraz oszacowanie jego pobrania z tkanki mięśniowej" [w:] "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2013.
Materiały z XI Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku”, która odbyła się w Krakowie 18-19 września 2014 r.
http://europa.eu/legislation_summaries/food_safety/contamination_environmental_factors/l21290_pl.htm

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
4
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 79

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10140

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 128

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1